Tema kroppen – Skelettet

Skelettet håller upp kroppen. Skelettet består av 206 ben. Skelettet, senor och muskler kallas för rörelseorganen tillsammans. Skelettet skyddar viktiga organ. Kraniet skyddar hjärnan och revbenen skyddar hjärtat och lungorna.

Skelettet är rörligare än vad man tror. Skelettet är också jättehårt. På skelettet så finns det en gulvit hinna som är väldigt rikt på nerver. Skelettets ben kan se olika ut, några är runda, några är platta och några är knotiga. Skelettet väger en femtedel av din vikt. Dödskalle = kranium. Det finns en del av kraniet som du kan röra på. Det är tänderna. Mjölk och ost är bra för kroppen, för det innehåller kalcium.

Man kan bryta kroppens ben. Då kallas det för benbrott. Kroppen kan laga det själv, men doktorn sätter dit ett gips som hjälper kroppen så att det inte kommer in smuts och så att benet ligger stilla. Varje kota stöter lite mot nästa kota. Ryggraden består av jättemånga kotor. Ryggraden består av 24 kotor. Ryggen är väldigt rörlig. Skelettet har leder som gör att skelettet kan röra sig. Armbågsleden gör så att man kan böja underarmen. Likadant är det med knäleden. Tänderna är klädda med ett ämne som heter emalj. Du får tänder två gånger i livet.

Av Filip, Agaton, William, Agnes och Hannah??
image

Vi har hämtat vår fakta från boken Människoboken och i häftena Vår skola och Topp till tå.


Prenumerera på nya blogginlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *